-ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-Πολιτιστική περιπλάνιση στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Breaking News

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

-ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ενημερώθηκε ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης για τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει ριζικά την παράνομη διακίνηση αγαθών, τροποποιώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο παρεμπόριο.

Η απλοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης-καταστροφής προιόντων παρεμπορίου, η αυστηροποίηση των ποινών και οι συστηματικοί, αυστηροί έλεγχοι για τον εντοπισμό και την πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης των προιόντων, αποτελούν, μείζον αίτημα, της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία, εδώ και χρόνια επισημαίνει την τεράστια διάσταση του προβλήματος και ζητά τη ριζική αντιμετώπισή του.

Το παρεμπόριο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αποτελώντας μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, με τζίρους που αντιστοιχούν σε τεράστια φοροδιαφυγή και τεράστιες απώλειες εσόδων ΦΠΑ. Στις παραπάνω απώλειες εσόδων για την Ελληνική οικονομία προστίθενται οι διαφυγόντες δασμοί, Δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά οι χαμένες θέσεις εργασίας.

Η άσκηση παρεμπορίου απαγορεύεται. Ουσιαστικά όμως, οι παράνομοι εδώ και χρόνια δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, χωρίς να πληρώνουν φόρους, κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, του υγιούς εμπορίου, της τοπικής κοινωνίας, της Ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποδυναμώνουν το νόμιμο στεγασμένο υγιές εμπόριο και φυσικά αδιαφορούν για την ποιοτική κατοχύρωση, την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ενώ η επιδείνωση των δεικτών ασφυξίας στην αγορά και η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων οδηγούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην απασχόληση, το παρεμπόριο ανθεί. Ως εκ τούτου, θέμα μέγιστης πολιτικής σημασίας, αποτελεί η εξάρθρωσή του.

Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αναμένει, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανυπομονησία, τις θέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο παρεμπόριο, ελπίζοντας στην άμεση υιοθέτηση μέτρων που θα αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης αγαθών.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ