-ΕΑΠ-ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-Πολιτιστική περιπλάνιση στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Breaking News

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

-ΕΑΠ-ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
2004-2009
(18/6/2004-10/6/2009)

Προεδρία
Παναγιώτη Δ. Σιαφαρίκα, Καθηγητή
Επίτιμου Διδάκτορα

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) ιδρύθηκε το 1992 (άρθρο 27 παρ. 1 εδ. α΄ του Ν. 2083/1992) επί υπουργίας Γεωργίου Σουφλιά, με έδρα την Αθήνα.
Το 1995, επί υπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου, ορίζεται η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή και μεταφέρεται η έδρα του Πανεπιστημίου από την Αθήνα στην πόλη της Πάτρας.
Η δομή και η λειτουργία του Ε.Α.Π. προσδιορίζονται από το νόμο 2552/97 που ψηφίσθηκε επί υπουργίας κ. Γεράσιμου Αρσένη.
Στα επόμενα παρουσιάζονται οι δράσεις του έργου της Διοικούσας Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Καθηγητή Παναγιώτη Σιαφαρίκα, από της αναλήψεως των καθηκόντων της (18-6-2004) μέχρι σήμερα (10-6-2009), τα κύρια σημεία του οποίου είναι:

Α. ΠΑΡΟΧΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΔΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Η έδρα του Πανεπιστημίου είναι η Πάτρα. Από το 2008 στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του 3.000 τ.μ. που βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη, στην οδό Πάροδος Αριστοτέλους αρ. 18, Περιβόλα, Πάτρα, σε έκταση 45.000 τ.μ.
Η εγκατάσταση έγινε τον Ιούνιο του 2008. Αναμένονται τα εγκαίνια.
Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης των αμέσως τριών (3) επόμενων κτιρίων, που θα στεγαστούν Γραφεία Μελών ΔΕΠ, Εργαστήρια και Αμφιθέατρο.
Ήδη, αναδείχθηκε ο ανάδοχος και πρόκειται σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του τρίτου κατά σειρά κτιρίου, όπου θα στεγαστούν Γραφεία Μελών ΔΕΠ και αίθουσες διδασκαλίας.

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφασίσθηκε η ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ήδη το Παράρτημα της Αθήνας ιδρύθηκε με το αρ. 1658/21-8-2007 ΦΕΚ και λειτουργεί σε κτίριο 500 τ.μ. στην οδό Πραξιτέλους 23 καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:30 έως 19:30 και το Σάββατο 08:00 έως 15:30.
Με τις υπ’ αριθμ. 166/27-3-2008 και 169/30-5-2008 αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής έγινε εισήγηση προς το ΥπΕΠΘ για τη θεσμοθέτηση ίδρυσης Παραρτημάτων στις πόλεις Θεσσαλονίκης και Αρχάνες Κρήτης, για την εξυπηρέτηση των φοιτητών της Μακεδονίας και της Κρήτης. Αναμένεται η έγκρισή τους από το Υπουργείο.

ΠΥΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για την λειτουργία Πυλών του Ε.Α.Π. στις πρωτεύουσες όλων των Περιφερειών της χώρας στις δομές της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.
Ήδη, λειτουργούν οι «Πύλες» στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη της Πτολεμαΐδας, Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, Θεσσαλίας στη Λάρισα, Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης στην Κομοτηνή, Πελοποννήσου στην Τρίπολη και Ηπείρου στα Ιωάννινα.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Η Βιβλιοθήκη του Ε.Α.Π. στην Πάτρα λειτουργεί από το ακαδ. έτος 2004-05 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας καθημερινά από 8:00 έως 20:00 και Σάββατο – Κυριακή από 10:00 έως 16:00.
Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια ειδικού λογισμικού στην Βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει εφοδιαστεί με εξοπλισμό πρόσβασης σε Η/Υ για άτομα με προβλήματα όρασης.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Ήδη διενεμήθησαν στους πρωτοετείς φοιτητές του ακαδ. έτους 2008-09, στα μέλη ΔΕΠ, ΣΕΠ, Διοικητικούς και λοιπό προσωπικό (9.000 άτομα) η Ηλεκτρονική Πανεπιστημιακή Ταυτότητα, υπηρεσία πρωτοπόρα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία θα τους βοηθήσει στην καθημερινή επικοινωνία αντιμετώπισης ακαδημαϊκών και διοικητικών θεμάτων που τους απασχολούν.
Μια σειρά από υπηρεσίες όπως:
1. Υπογραφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να διασφαλίζεται η πιστοποίηση των χρηστών.
2. Ισχυρή πιστοποίηση χρηστών για πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα ή υποβολή σημαντικών πληροφοριών (Υποβολή βαθμολογίας από το διδακτικό προσωπικό, Πρόσβαση σε βαθμολογία)
3. Κρυπτογράφηση Ηλεκτρονικών μηνυμάτων ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα των δεδομένων
4. Αλλαγή κωδικού πρόσβασης χρήστη στο portal του ΕΑΠ
5. Αποθήκευση Πιστοποιητικών στην κάρτα (Βεβαίωση σπουδών, Αντίγραφα πτυχίου, Βαθμολογία, κλπ),
πραγματοποιούνται από την Ηλεκτρονική Πανεπιστημιακή Ταυτότητα, από οποιοδήποτε Υπολογιστή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

ΜΟΝΑΔΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Λειτουργεί από την αρχή της ίδρυσης του Πανεπιστημίου θεσμοθετημένη Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης (Μ.Ε.Α.Ε.)
Η Μ.Ε.Α.Ε. αναλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
Δημιουργία κα ανάλυση στατιστικών – συγκριτικών δεδομένων που αφορούν τους φοιτητές και τους αποφοίτους και την οργάνωση των σπουδών.
Αξιολόγηση με ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το Ε.Α.Π.
Από το ακαδ. έτος 2008-09, με την ανάπτυξη σύγχρονου λογισμικού, η αξιολόγηση διδασκόντων, διοικητικού προσωπικού, έντυπου και Εναλλακτικού Διδακτικού Υλικού (ΕΔΥ) γίνεται ηλεκτρονικά.
Οι φοιτητές σε διάστημα ενός (1) μηνός, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και για όλες τις ημέρες του παραπάνω διαστήματος, μπορούν να προβαίνουν στην ως άνω αξιολόγηση.

Β. ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Πραγματοποιήθηκε αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών κατά 43,41 % ήτοι από 5.160 το ακαδ. έτος 2004-2005 σε 7.400 το ακαδ. έτος 2010-11. Σήμερα ο αριθμός των ενεργών φοιτητών ανέρχεται στους 34.250.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αποφασίσθηκε μηδενική αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών για πέντε (5) συνεχή ακαδημαϊκά έτη (2006-07, 2007-08, 2008-09, 2009-10, 2010-11), και η σταθεροποίηση του ύψους συμμετοχής των δαπανών για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε έξι (6) χρόνια από τέσσερα (4) που ίσχυε και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε τέσσερα (4) χρόνια από τρία (3) που ίσχυε.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Έγινε βελτίωση του κανονισμού χορήγησης υποτροφιών, χορηγήθηκαν για πρώτη φορά Υποτροφίες Αριστείας, αυξήθηκε το ποσό των χορηγούμενων Υποτροφιών και σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των δικαιούχων Υποτροφίας φοιτητών.
Ο αριθμός των δικαιούχων φοιτητών το 2004-05 ήταν 266 άτομα ενώ το 2008-09 ανήλθε στους 734 φοιτητές και το διατιθέμενο ποσό από 272.000 € το 2004-05, ανήλθε το 2008-09 σε 912.000 €

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
Κατοχυρώθηκαν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Προγραμμάτων Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ.
Εξασφαλίστηκε η συμμετοχή για πρώτη φορά των αποφοίτων του Ε.Α.Π. στις εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
Με συντονισμένες ενέργειες προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Ανάπτυξης, εξασφαλίστηκε η συμμετοχή των φοιτητών του Ε.Α.Π. και μάλιστα με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια - έξι (6) ετών αντί τεσσάρων (4) για τα Προπτυχιακά Προγράμματα και τριών (3) ετών αντί δύο (2) για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών - από τους φοιτητές των άλλων Πανεπιστημίων, στο ευρυζωνικό Internet με την ονομασία «ΔΙΟΔΟΣ».

Γ. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΕΤΡΑΕΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Με απόφαση που ελήφθη στην αρ. 169/30-5-2008 Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, ενεκρίθη και υπεβλήθη στο ΥπΕΠΘ την 30-5-2008, το Ακαδημαϊκό – Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Ε.Α.Π. για τα έτη 2008-12.
Σε ένα τόμο 436 σελίδων έγινε αναλυτική περιγραφή των στόχων του Ιδρύματος, της ανάπτυξης των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, της μέριμνας του ανθρώπινου δυναμικού και της συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Παρουσιάστηκε αναλυτικά ο οικονομικός προγραμματισμός των λειτουργικών δαπανών, των επενδύσεων, του προσωπικού και των λοιπών πόρων.
Προσδιορίσθηκαν οι ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό όπως κτίρια, εξοπλισμό τεχνολογίας της πληροφορίας, ανάπτυξη λογισμικών, δικτυακές υποδομές και υποδομές υπηρεσιών υποστήριξης των χρηστών.
Έγινε καταγραφή των ενεργών φοιτητών ανά Σχολή και προγραμματισμός αριθμού εισακτέων για το διάστημα 2008-12.
Ομοίως, για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του Ιδρύματος.
Τέλος, παρουσιάσθηκε η διεθνοποίηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος.

ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ
Από το Δεκέμβριο του 2005 και στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου από το ΕΠΕΑΕΚ έργου συνεχίστηκε, με το μισό κόστος έναντι του προηγουμένου, το εκδοτικό έργο του Ε.Α.Π. με την συγγραφή, επικαιροποίηση και παρεμβάσεις σε 147 ακόμα βιβλία με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (επί πλέον των 583 ήδη υπαρχόντων).
Οι εκδόσεις ήδη διατίθενται σε άλλα Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς και στο κοινό, με σημαντικά έσοδα για το Ίδρυμα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (ΕΔΥ)
Παρήχθη για πρώτη φορά Εναλλακτικό Διδακτικό Υλικό (ΕΔΥ), όπως υπερκείμενα, υποδειγματικές διδασκαλίες, ασκήσεις πολλαπλών επιλογών κλπ, που εμπλουτίζουν τα προσφερόμενα διδακτικά πακέτα της κάθε Θεματικής Ενότητας μέσω Video – DVD, κλπ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Η ίδρυση και προσφορά δύο (2) νέων Προγραμμάτων Σπουδών από το ακαδ. έτος 2010-11:
1. Σχεδιασμός Φωτισμού – Πολυμέσα
2. Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού: Σχεδίαση και Ανάπτυξη Διάχυτων
Συστημάτων Υπολογισμού

Η Διοικούσα Επιτροπή, μετά την θετική κρίση των αξιολογητών, ενέκρινε τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ακουστικός Σχεδιασμός και Πολυμέσα» και «Σπουδές στις Εργασιακές Σχέσεις», τα οποία εστάλησαν στο ΥπΕΠΘ για έγκριση

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Καθορίσθηκαν διάφανα, ακαδημαϊκά και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής των μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) με στόχο την πρόσληψη των επιστημονικά καλλιτέρων. Δεν γίνεται πλέον η ανάθεση εκπαιδευτικού έργου σε κατόχους Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (Master) (από 100 που υπηρετούσαν), παρά μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Με την ψήφιση του Νόμου για την Δια Βίου Μάθηση και την δημιουργία Ινστιτούτων Δια Βίου Μάθησης, το Ε.Α.Π. προώθησε άμεσα (καθότι εξαιρείται από την υποχρέωση δημιουργίας Ινστιτούτου), την παροχή προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης και υπέβαλε 39 προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΠΕΑΕΚ.

Δ. ΕΡΕΥΝΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Η Διοικούσα Επιτροπή υλοποίησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία επιχειρησιακά και αναπτυξιακά έργα του Γ’ ΚΠΣ.
Επίσης, το Ίδρυμα μετά από διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του άξονα «Ενίσχυση της Δια Βίου Εκπαίδευσης Ενηλίκων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΥπΕΠΘ εξασφάλισε και έχει κληθεί να υποβάλλει, ως μοναδικός τελικός δικαιούχος, Πρόταση στην κατηγορία πράξης «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο» συνολικού προϋπολογισμού 37.000.000 €, για την περίοδο έως 31-12-2013.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε διάστημα επτά (7) ετών, ήτοι από την αρχή της χρηματοδότησης έργων ΚΠΣ μέχρι της ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής, είχε πραγματοποιηθεί μόνο ένας διαχειριστικός έλεγχος σε αντίθεση με το διάστημα από 18-6-2004 (ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων της Δ.Ε.) μέχρι και σήμερα, που πραγματοποιήθηκαν εννέα (9) διαχειριστικοί έλεγχοι από διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κλπ) χωρίς να υπάρξει καμία παρατυπία και κανένας καταλογισμός.
Το ΕΑΠ ίσως είναι το μοναδικό ΑΕΙ που εδέχθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσους διαχειριστικούς ελέγχους και πιθανώς το μόνο που δεν έχει καταλογισμό.

Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 16-12-2005, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Γ.Γ.Ε.Ε., το Ε.Κ.Δ.Δ., και το Ε.Κ.Κ.Ε. για την συμμετοχή του Ε.Α.Π. σε έργο του Ο.Ο.Σ.Α. για την Δια Βίου Εκπαίδευση
Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΣΤ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Προωθήθηκε η χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις λειτουργίες του Ιδρύματος με την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων λογισμικών υποστήριξης της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας καθώς και την ανάπτυξη νέων.



· ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO
Το Ελληνικό ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό ΑΕΙ που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της πιστοποίησης όλων των διοικητικών υπηρεσιών και του χορηγήθηκε πιστοποιητικό ELOT EN ISO 9001:2000.
Επιπρόσθετα, έλαβε βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου τύπου Β και Γ (ΕΚΤ) από την Διαχειριστική Αρχή του ΥπΕΠΘ.
Τέλος, έλαβε και βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας τύπου Α (ΕΤΠΑ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ζ. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
Έγινε δημοσιοποίηση των δράσεων του Πανεπιστημίου με ημερίδες σε Κομοτηνή, Αρχάνες Κρήτης, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, Τρίπολη και Πάτρα και με ομιλίες σε περιφερειακά κέντρα και πόλεις της επαρχίας από μέλη της Διοίκησης, ΔΕΠ, ΣΕΠ και διοικητικά στελέχη.

Οργάνωσε και είχε την Προεδρία της 59ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που έγινε στους Δελφούς από 31 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου 2008, καθώς και της 44ης Συνόδου των Προέδρων και Γραμματέων Επιτροπών Ερευνών.

· Έγιναν επισκέψεις του Προέδρου και στελεχών της Διοίκησης και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε πρωτεύουσες νομών και σε πόλεις που προσφέρονται Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ), με στόχο την γνωριμία με τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Έγινε έκδοση Οδηγού Σπουδών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Έγινε έκδοση Καταλόγου των Εκδόσεων του Ε.Α.Π.

Δημιουργήθηκε DVD-ROM παρουσίασης του Ε.Α.Π.

Η. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ
Από της ιδρύσεως του Ε.Α.Π. μέχρι και το 2004, το αποθεματικό του Ιδρύματος ήταν 15.903.438,88 €, ενώ το 2008 ανέρχεται σε 44.933.202,91 €.
Συμπερασματικά τα τέσσερα τελευταία έτη το αποθεματικό κυρίως λόγω ορθολογικής χρήσης, ανήλθε στο ποσό των 44.933.202,91 €, που είναι σχεδόν το τριπλάσιο του ποσού που παραλήφθηκε το 2004.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΔΕΛ)
Έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί χωρίς καμμία παρατήρηση ή διόρθωση οι Ισολογισμοί του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας για τα διαχειριστικά έτη 2004, 2005, 2006, 2007 και 2008

Θ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
· Η πολύ καλή συνεργασία με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τον Σύλλογο Εργαζομένων Συμβασιούχων στο Ε.Α.Π., όπως αποτυπώνονται σε ευχαριστήριες επιστολές.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο Γραμματείας του Ιδρύματος κ. Χαράλαμπο Ροδόπουλο, τη Νομική Σύμβουλο κ. Αρ. Μαρούντα, για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και δι’ αυτών να ευχαριστήσω επίσης τους 128 Διοικητικούς Υπαλλήλους, που εξυπηρετούν 34.250 ενεργούς φοιτητές του Ιδρύματος.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι την Αξιοκρατία, την Διαφάνεια, την Ακαδημαϊκότητα, την Εντιμότητα και την Υπερηφάνεια μου, ως ορεσίβιος Μακεδών, δεν την ανταλλάσσω με οποιαδήποτε θέση, όσο τιμητική και αν είναι αυτή.
Η καταγωγή μου αυτή, με έχει διαμορφώσει ως άνθρωπο που έχει μάθει να πορεύεται σε δύσκολες διαδρομές, σταθερά και με πίστη και να κατακτά κορυφές.
Ελπίζω και εύχομαι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.











ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ