11 .ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-Πολιτιστική περιπλάνιση στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Breaking News

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

11 .ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ






Μεθαύριο, Κυριακή 22 Μαρτίου Μηχανοκίνητη Πορεία στις Γυναικείες Φυλακές, Ελαιώνα Θηβών.Πούλμαν θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίο του Άρεως.




ΤΟ ΒΗΜΑ


Αντιδράσεις για τον θάνατο κρατούμενης


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009


Την έντονη αντίδραση του Τομέα Γυναικών του ΠαΣοΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων προκάλεσε ο θάνατος της κρατούμενης Κατερίνας Γουλιώτη στη διάρκεια της μεταγωγής της από τις φυλακές της Θήβας στις φυλακές Νεάπολης της Κρήτης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος προήλθε από πνευμονική συμφόρηση, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες, η κρατούμενη ήταν δεμένη πισθάγκωνα, ενώ είχε μώλωπες στο πρόσωπό της.



Για «μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης στον τρόπο που γίνονται οι μεταγωγές» κάνει λόγο ο Τομέας Γυναικών του ΠαΣοΚ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Γουλιώτη είχε πρωτοστατήσει στην πρόσφατη απεργία πείνας των κρατουμένων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.




ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση Γκουλιώνη»
20-03-09

Τη δέσμευση ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση του θανάτου της κρατουμένης Κατερίνας Γκουλιώνη, που έχασε τη ζωή της κατά τη μεταγωγή της, ανέλαβε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία πολιτικών και κοινωνικών φορέων.
Πριν από τη συνάντηση, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανώσεων «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», Διεθνής Αμνηστία, «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και κατήγγειλαν ότι βρήκαν στην είσοδο του υπουργείου παρατεταγμένα τα ΜΑΤ, καθώς και μία κλούβα να κλείνει την πύλη.
Μετά τη διαμαρτυρία τους, αντιπροσωπεία των οργανώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Γκουλιώνη και ειδικότερα στα αίτια της μεταγωγής της, καθώς είχε οριστεί το εφετείο της στις 8 Απριλίου. Ο υπουργός, στο άκουσμα της καθημερινότητας των γυναικών κρατουμένων, που είναι υποχρεωμένες να υποστούν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο για να ελεγχθεί αν φέρουν απαγορευμένες ουσίες, έδειξε σοκαρισμένος και δεσμεύτηκε να μελετήσει το ζήτημα.
Στο μεταξύ, ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ίδιο θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέσης και Θ. Δρίτσας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/03/2009_308300


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
''Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων είναι μια συλλογική προσπάθεια που αφορά κυρίως τις συνθήκες κράτησης σε κρατητήρια και φυλακές. Είναι ένα μοναδικό, εδώ και χρόνια, κινηματικού τύπου εγχείρημα. Ξεκίνησε τα πρώτα βήματά της τον Μάιο του 2006 μετά το συμβάν με το κελί 80 στον Κορυδαλλό όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 4 άνθρωποι. Υπενθυμίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή σύμφωνα και με το νόμο, εγκλεισμός σημαίνει στέρηση ελευθερίας και μόνο. Δεν σημαίνει ηθική ή φυσική εξόντωση των ανθρώπων.


ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ
Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές.


Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη.
Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα».
Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.


Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία.


Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση».


Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα. Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.''






Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ είναι αρωγός κάθε προσπάθειας για ένα επίπεδο πολιτιστικής ανθρωπιάς. Στέλνετε τα e-mail σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση gnomis@pathfinder.gr και θα δημοσιεύονται με την πρώτη ευκαιρία.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ