- «Τρωάδες» του Ευριπίδη ,Πρεμιέρα: 2,3,4 Ιουλίου –Θεσσαλονίκη: Θέατρο Δάσους,Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: 7 & 8 Αυγούστου - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-Πολιτιστική περιπλάνιση στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Breaking News

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

- «Τρωάδες» του Ευριπίδη ,Πρεμιέρα: 2,3,4 Ιουλίου –Θεσσαλονίκη: Θέατρο Δάσους,Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: 7 & 8 Αυγούστου

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Πρεμιέρα: 2,3,4 Ιουλίου –Θεσσαλονίκη: Θέατρο Δάσους
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: 7 & 8 Αυγούστου

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη «Τρωάδες», που πρωτοπαίχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε καινούργια μετάφραση -ειδική παραγγελία του ΚΘΒΕ, της Ελένη Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Στο ρόλο της πολύπαθης Εκάβης, η Λήδα Πρωτοψάλτη.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, στις 2, 3, 4 Ιουλίου και παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 7 και 8 Αυγούστου 2009.
Πέραν της καθιερωμένης μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» τόσο στους Δελφούς, στις 8 Ιουλίου (στο πλαίσιο της ΧΙV Διεθνούς
Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, με θέμα «Ξένος-Μέτοικος», που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 3-11 Ιουλίου 2009), όσο και στη Σμύρνη, στις 15 Ιουλίου (στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Οψεις Αρχαίου Δράματος»).
Η παράσταση
Σήμερα.
Σ’ ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη.
Σ’ αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο άμαχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου, μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, η οποία έχει στο ενεργητικό της δύο ακόμη επιτυχημένες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα («Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο 1997 και 2002 αντίστοιχα, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό).
Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θεατρικής πορείας (Θέατρο Τέχνης, ελεύθερο θέατρο ρεπερτορίου, ιδρυτικό μέλος και «ψυχή» του Θεάτρου «Στοά» για 35 χρόνια) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ωραία Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Ηλίας Μελέτης (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία).
Άλλες 14 γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε έναν χώρο μεταγωγής -τράνζιτ, θρηνούν «γι αυτά που έπαθαν και γι αυτά που θα ρθουν» κι ο θρήνος τούς αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας.
Μαζί τους 5 παιδιά, 2 ηθοποιοί για τους ρόλους των θεών Ποσειδώνα (Δημήτρης Μακαλιάς) και Αθηνάς (Μαρία Δερεμπέ) και η Εμμανουέλα, ο Αστυάναξ, η Μαρία-Νεφέλη. Εκτός από την ομάδα «παιδιά στον πόλεμο», πανταχού παρούσα και μια ισχυρή ομάδα καταστολής αποτελούμενη από 6 «δυναμικούς» άνδρες.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική, η με διεθνή καριέρα συνθέτις, Καλλιόπη Τσουπάκη (η οποία ζει στην Ολλανδία), τη χορογραφία, η Καλλιόπη Σφήκα (γνωστή από την συμμετοχή της στις χορευτικές ομάδες: Sine qua non και x-soma), τη σύνθεση και επιμέλεια ήχων ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, την δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Συντελεστές
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Καλλιόπη Τσουπάκη
Χορογραφία: Καλλιόπη Σφήκα
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Δραματολογική Επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη
Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Σταυρούλα Σιάμου
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου
Διανομή
Εκάβη: Λήδα Πρωτοψάλτη
Ταλθύβιος: Φαίδωνας Καστρής
Κασσάνδρα: Λαμπρινή Αγγελίδου
Ανδρομάχη: Μαρία Ναυπλιώτου
Μενέλαος: Μελέτης Ηλίας
Ελένη: Πηνελόπη Μαρκοπούλου
Χορός: Εύη Αστρίδου, Άννα Γιαγκιώζη, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Καλαρά, Ειρήνη Μουρελάτου, Μαμιλή Μπαλακλή, Μαγδαληνή Μπεκρή, Εύη Σαρμή, Δέσποινα Σαρόγλου, Ευδοκία Σουβατζή, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ευανθία Σωφρονίδου, Μαρίζα Τσάρη.
Ποσειδών/ Παιδί στον πόλεμο: Δημήτρης Μακαλιάς
Αθηνά/ Παιδί στον πόλεμο: Μαρία Δερεμπέ.
Ομάδα Ανδρών: Στέλιος Ανδρονίκου, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Μυρόφτσαλης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χάρης Πεχλιβανίδης, Αργύρης Γκαγκάνης.

EPIM. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ