ΟΜΜΘ Οπερα Ο Ορφεας στην Αδη- Πρωινο Γνωριμιας με την ΟΠΕΡΑ Κυρ 8 ΝΟΕ & Συνέντευξη Τύπου Δευτέρα 9 ΝΟΕ (12:00) - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-Πολιτιστική περιπλάνιση στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Breaking News

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΟΜΜΘ Οπερα Ο Ορφεας στην Αδη- Πρωινο Γνωριμιας με την ΟΠΕΡΑ Κυρ 8 ΝΟΕ & Συνέντευξη Τύπου Δευτέρα 9 ΝΟΕ (12:00)

Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί
σε Συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 12:00
στο φουαγιέ της πλατείας του Μεγάρου Μουσικής για την όπερα Ο Ορφέας στον Άδη
Η όπερα είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας
στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων.

Πρωινό γνωριμίας με την όπερα Ο Ορφέας στον Άδη.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 11:30 (είσοδος ελεύθερη)
Με το καθιερωμένο πρωινό γνωριμίας με την όπερα την Κυριακή 8 Νοεμβρίου (στις 11:30) το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό της πόλης να γνωρίσει από κοντά την κωμική όπερα του Jacques Offenbach, Ο Ορφέας στον Άδη (μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων). Με πολλά στοιχεία που θα καταπλήξουν τους θεατές η κωμική αυτή όπερα βάζει τους θεούς του Ολύμπου να χορεύουν στο τέλος της ιστορίας καν-καν !
Στο πρωινό γνωριμίας οι συντελεστές θα μιλήσουν για το έργο και την πλοκή της ιστορίας, την σκηνοθεσία και τη μουσική ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις των θεατών. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να δουν μέρος από τα κοστούμια της παράστασης.
Ο Ορφέας στον Άδη παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 21 Οκτωβρίου 1858, στο «Théâtre des Bouffes-Parisiens», στο Παρίσι. Την αρχική αμηχανία του κοινού και την αρνητική στάση της κριτικής, γρήγορα διαδέχτηκε ο θρίαμβος. Τόση ήταν η επιτυχία του Ορφέα, που διοργανώθηκε μία ειδική παράσταση-γκαλά την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο αυτοκράτωρ Ναπολέων ο Γ΄ και η αυτοκράτειρα Ευγενία. Έκτοτε ο Ορφέας στον Άδη ήταν πάντα για τον Offenbach η σίγουρη συνταγή της επιτυχίας σε καιρούς οικονομικής δυσκολίας. Στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρουσιάζεται τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικές σκηνικές διδασκαλίες, σκανδαλίζοντας τους συντηρητικούς αρχαιολάτρες αλλά γοητεύοντας το θεατρικό κοινό. Μετά από 135 χρόνια ο Ορφέας επιστρέφει στην Ελλάδα και ανεβαίνει (στην αναθεωρημένη εκδοχή του) στη σκηνή του ΜΜΘ.
Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, η σκηνοθεσία είναι της Μαριάννας Κάλμπαρη, τα σκηνικά –κοστούμια υπογράφει ο Πάρις Μέξης, η χορογραφία είναι της Βάλλιας Παπαχρήστου, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου, βοηθός σκηνοθέτη Νίκη Ελληνίδου, μουσική προετοιμασία των Νίκου Ζαφρανά και Jean-Christophe Charron.
Ερμηνεύουν οι Γιάννης Χριστόπουλος (Ορφέας), Κασσάνδρα Δημοπούλου (Ευρυδίκη), Ζάχος Τερζάκης (Αρισταίος/Πλούτων), Ειρήνη Καράγιαννη (Η Κοινή Γνώμη), Κύρος Πατσαλίδης (Δίας), Βαρβάρα Τσαμπαλή (Ήρα), Ελένη Λιώνα (Αφροδίτη), Θεοδώρα Μπάκα (Έρως), Δημήτρης Ναλμπάντης (Ερμής), Ειρήνη Κυριακίδου (Άρτεμις ), Μανώλης Παπαδάκης (Άρης), Μαρίνα Βουλογιάννη (Αθηνά), Πωλ Ζαχαριάδης , (Τζων Στυξ).
Χορεύουν οι Δροσιά Τριαντάκη, Δέσποινα Καπουλίτσα, Δήμητρα Καστέλλου, Κώστας Καφαντάρης και Γιάννης Βαρβαρέσος. Συμμετέχουν ακόμα οι Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Χορωδία Θεσσαλονίκης (σε Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας της Αγγελικής Κρίσιλα)

Οι παραστάσεις της όπερας είναι στις 13,14,16 & 18 Νοεμβρίου, στις 20:30

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ